BioPanel is milieubewust plaatmateriaal uit Hennep en PLA

BioPanel is een duurzaam,  circulair en biodegradeerbaar plaatmateriaal. Het bestaat voor 100 % uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Dit zijn industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). De productie van BioPanel heeft tot 99% minder CO2 uitstoot tot zijn gevolg in verhouding tot conventionele materialen.

Industriële hennep

Industriële hennep is een éénjarige plant die zeer goed gedijt op Nederlandse vochthoudende grond. De plantjes kunnen snel worden geoogst en gebruikt als grondstof. Het gebruik van hennepvezels in een bioplastic heeft vele voordelen.

  • Hennep wordt lokaal verbouwd en neemt CO2 op terwijl plastic is gebaseerd op fossiele grondstoffen en veel CO2 uitstoot. 
  • Industriële hennep is in ruime mate voorhanden en groeit snel.
  • Nagenoeg de gehele plant wordt gebruikt.
  • Voor duurzame landbouw is hennep gunstig bij beheersing van parasieten en onkruid.
  • De hennepvezel is veel sterker dan reguliere bestanddelen die worden gebruikt in plastic.

PLA (Polymelkzuur)

PLA is een thermoplastisch bio-polymeer van melkzuur. Ook deze bioplastic is een bewuste keuze. PLA is namelijk net als hennep 100% biobased en biodegradeerbaar (biodegradable in het engels). Ook draagt PLA bij aan een duurzame economie met minder restafval.

Bewust géén HDPE (BIO-PE) in BioPanel plaatmateriaal

BioPanel plaatmateriaal bevat bewust geen HDPE (bio-PE). High Density Polyethyleen (HDPE) wordt gewonnen uit rietsuiker en op grote schaal gebruikt als biobased kunststof. Belangrijke reden hiervoor is, dat HDPE relatief goedkoop is. Het probleem is echter, dat het polymeer bio-PE niet biodegradeerbaar is. Hierdoor kan er dus alsnog afval, zoals microplastics, in ons ecosysteem terecht komen.

BioPanel plaatmateriaal is vrij van minerale grondstoffen

BioPanel plaatmateriaal is vanuit ecologisch oogpunt bewust vrij van fossiele grondstoffen, zoals bauxiet, aardolie en kalk.