Voor dit project zijn er tot nu toe ruim 3.200 BioPanel bordjes geplaatst in de eerste twee gebieden.

Daarmee heeft de provincie Gelderland al 1,5 ton CO2 gereduceerd ten opzichte van aluminium bordjes. Dit staat gelijk aan 10 keer naar Parijs vliegen!

Dit is echter slechts een fractie van wat nog in de planning staat voor alle andere gebieden.

Het project in volle gang

Er is een start gemaakt met de realisatie van de bewegwijzering in twee gebieden, te weten Hoenderloo en Veluwezoom. De andere gebieden volgen aansluitend. De routebordjes zijn gemaakt van Biopanel, een biobased kunststof dat bestaat uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. Voor de knooppuntpalen in gebieden van Staatsbosbeheer is gekozen voor houten palen, die gemaakt zijn van douglas bomen die uit deze gebieden komen. Dit project is door ons, AbelLeisure, bestekt, geproduceerd en geplaatst.

Samen voor een duurzaam routenetwerk!

Het Routebureau Veluwe gebruikt het voor de bebording, in de provincie Gelderland is het fietsend verkeer er al mee bekend: BioPanel. Maar wat is dat nu eigenlijk? En hoe ziet het er dan uit? Is het verantwoord ten opzichte van het milieu? Maar ook ten opzichte van de kosten van een routenetwerk? Hieronder gaan we er verder op in.

BioPanel: Duurzame bebording

BioPanel is een kunststof plaatmateriaal dat bestaat uit industriƫle hennep en thermoplastisch biopolymeer en bevat geen fossiele grondstoffen, het is 100% biobased. Het plaatmateriaal vormt de basis voor routemarkering en informatiepanelen. De sterkte van dit materiaal is vergelijkbaar met gebruikelijke HPL-materialen en heeft een garantie voor een levensduur van 10 jaar.

Door de gebruikte grondstoffen heeft BioPanel een natuurlijke bruine kleur. Informatie en signing wordt aangebracht via een signface. In samenwerking met 3M wordt BioPanel voorzien van een PVC vrije folie. Op deze folie wordt een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

CO2 footprint

Wij, Abelleisure, ontwikkelen panelen en routemarkeringen in BioPanel en werken nauw samen met Wageningen University en Transmare Compoundings. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de CO2 footprint van BioPanel tot 88% lager ligt dan bij Trespa/HPL. Bij een aluminium bord of paneel is dit zelfs 99%.

En is de bestickering ook milieuvriendelijk? Jazeker, de informatie en signing wordt aangebracht via een signface. In samenwerking met 3M zorgt Abelleisure ervoor dat BioPanel wordt voorzien van een PVC vrije folie. Op deze folie wordt een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

De CO2 footprint houdt niet op bij het produceren, plaatsen en onderhoud. Want wat gebeurd er als de levensduur erop zit? Aan het einde van de levensduur ondergaat BioPanel een upcycling, dit door het plaatmateriaal om te smelten en te verwerken naar nieuwe routemarkering of informatiepanelen. Er is dus geen afval en uiteindelijk is BioPanel ook nog biodegradeerbaar, dat noemen we 100% circulair!

Bent u benieuwd naar wat BioPanel voor u zou kunnen betekenen? Aarzel dan niet!